5 lucruri pe care trebuie să le știi despre avantajele și limitările Asigurărilor Storno

O asigurare storno este o investiție relativ mică, dar foarte folositoare, în protejarea pachetului turistic achiziționat, atât înainte de plecare, în cazul anulării calatoriei, cât și după plecare, în cazul în care o situație neprevăzută vă obligă să vă întrerupeți vacanța.

Este foarte important de reținut faptul că asigurările storno (sau cele complexe care includ si protecție storno) se încheie, în maxim 3zile de la data semnării contractului dintre turist și agenție.

Unele societati de asigurare acceptă incheierea asigurărilor și după momentul incheierii contractului, dar doar în anumite condiții.

rca-ieftin.ro%20

1. Ce este o Asigurare Storno?

În ultimii ani, multe societăți de asigurare au lansat pe piată asigurări complexe, care înglobează într-un singur produs mai multe tipuri de polițe (de exemplu, asigurare medicală + storno + bagaje).

Asigurarea storno face parte din categoria mai largă a asigurărilor de călătorie, alături de asigurarea medicală, cea pentru bagaje, pentru sporturile extreme, asistență rutieră, raspundere civilă privată în străinătate etc.

2. Ce poate acoperi o Asigurare Storno?

O Asigurare Storno acoperă penalitățile datorate de asigurat agenției de turism, atunci când turistul nu mai poate călători din anumite motive, specificate clar în condițiile poliței.

Practic, atunci când clientul cumpără un pachet de la o agenție de turism, încheie un contract cu aceasta, în care, printre altele, sunt prevăzute și penalități pentru cazul în care turistul anulează rezervarea. Penalitățile variază în functie de data la care survine anularea și pot ajunge până la 100% din prețul pachetului, dacă anularea are loc cu foarte puțin timp înainte de plecare (ex: 3 zile).

Asigurarea storno acoperă și cazurile în care turistul se răzgândește cu privire la călătorie/nu mai primește concediu de la serviciu/nu mai are bani de concediu/se ceartă cu partenerul de călătorie etc? Răspunsul este categoric NU.

Riscurile asigurate de polița storno diferă de la o societate de asigurări la alta, dar, în principal, se referă la: decesul, îmbolnăvirea gravă bruscă sau accidentul asiguratului (ori ale soțului/soției, ale unei rude de gradul I sau ale unei persoane care urmează să-l însoțească în călătorie).

În afară de aceste cazuri, polița mai poate acoperi situații precum: concediere neasteptată, înaintarea acțiunii de divorț de catre soțul/sotia asiguratului, distrugerea locuinței de domiciliu a asiguratului în perioada premergătoare călătoriei, concentrarea pentru serviciul militar etc.

3. De la cine se recuperează banii?

În funcție de data producerii evenimentului asigurat, agenția calculează penalitățile datorate de către turist.

Dacă valoarea penalităților este mai mică decât suma plătită deja, atunci agenția va returna turistului diferența rămasă după reținerea penalităților, iar pentru recuperarea acestora, turistul se va adresa societății de asigurări si va depune la sediul acesteia o serie de documente doveditoare (care sunt specificate în condițiile poliței).

4. Asigurarea Storno acoperă și interuperea călătoriei?

De regulă, da. Pe poliță este specificată o sumă, în limita căreia sunt restituibile costurile pentru serviciile de călatorie rezervate și nefolosite.

5. Asigurarea Storno acoperă integral penalitățile datorate de turist agenției de turism?

De regulă, nu. Există, în primul rând, o sumă maximă asigurată, înscrisă pe poliță, in limita careia se acorda despagubiri, dar pachetele turistice cel mai des comercializate, cu o valoare de 300 – 1500 euro de persoană, se încadrează de obicei în această sumă.

De asemenea, poate exista o franșiză care se deduce din valoarea fiecărei daune. Franșiza reprezintă participarea personală a asiguratului la daună și poate fi de 10% sau chiar de 20% la pachetele cu valoare foarte mare.

Sfatul nostru pentru toți clienții este să nu ezite să încheie aceste polițe, în cazul în care ele nu sunt deja incluse în pachetul turistic oferit de agenția de turism.

Utilitatea asigurărilor storno este cu atât mai mare în cazul rezervărilor “early booking”, atunci când perioada dintre momentul rezervării si momentul plecării în călătorie este mare, crescând astfel riscul de producere a unor evenimente neprevăzute.

rca-ieftin.ro%20
Share this:

Lasă un răspuns

Follow by Email
YouTube