Asigurarea PAD

Ce este PAD?

PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor
Prin PAD sunt acoperite daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare din formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.
Obiectul asigurării îl reprezintă construcțiile cu destinație de locuință situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban și care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale.
Locuințele situate în clădirile expertizate tehnic în condițiile legii de către experți tehnici atestați și iîncadrate în raport de expertiză tehnică în clasa 1 de risc nu se asigură pentru niciunul din riscurile prevăzute de lege.

Model Polita de asigurare PAD

Nu sunt asigurate anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuință asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței.

În funcție de tipul locuinței asigurate, polița PAD poate avea următoarele caracteristici:

Locuința TIP A, având o sumă asigurată de 20.000 euro și o primă de asigurare de 20 euro/an

Locuința TIP B, având o sumă asigurată de 10.000 euro și o primă de asigurare de 10 euro/an.

Locuința de tip A: construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic;

ottobroker.ro%20

Locuința de tip B: construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic;

Termenii, condițiile și clauzele contractului de asigurare a locuințelor sunt stabilite prin Legea 260/2008 actualizata si normele de aplicare aferente.

Informare privind PAD

În conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 ianuarie 2016 privind distribuția de asigurări, puteți accesa documentul de informare privind polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) aici.

Istoricul versiunilor documentului de informare:

Versiunea 1 valabilă din data 1 octombrie 2018

Descarcă document

Locuința fără PAD?

Polița de asigurare PAD este obligatorie. În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiează, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței costituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Prima de asigurare PAD

Termenii, condițiile și clauzele contractului de asigurare a locuințelor sunt stabilite prin Legea 260/2008 actualizata si normele de aplicare aferente.

Sursa: paidromania.ro

Sursa video: Digi24
Share this:

Lasă un răspuns

Follow by Email
YouTube