Asigurarea RCA, valabila si in format electronic

ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara anunta ca au fost aprobate modificarile privind Norma nr. 20/2017, iar dovada incheierii asigurarii RCA poate fi facuta si in format electronic, nu doar in format tiparit.

„Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat, in sedinta de miercuri, modificarea si completarea Normei nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania in ceea ce priveste articolul care reglementeaza dovada incheierii asigurarii RCA in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate”, a anuntat ASF.

Astfel, la articolul 10, punctul 11 se arata ca dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate o constituie:

  • litera a) polita de asigurare RCA si contractul RCA emise de catre asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate inscrisa, prezentate pe suport hartie sau in format electronic;
  • litera b) dovada asigurarii de raspundere civila a vehiculelor, eliberata de asiguratorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada mentionata in aceasta, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene, prezentata pe suport de hartie sau in format electronic.

„Totodata, in cadrul aceluiasi articol, a fost introdusa litera c) care stipuleaza faptul ca dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate, o constituie si informatia rezultata din interogarea bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data interogarii”, informeaza ASF.

Aici este vorba despre baza de date AIDA, dezvoltata si administrata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania – BAAR, ce contine informatii cu privire la asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei si prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data verificarii.

Modificarile si completarile aduse Normei nr. 20/2017 intra in vigoare in termen de trei zile de la data publicarii acestora in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA, in primul trimestru al anului 2020, a atins valoarea de aproximativ 1,01 miliarde lei, in crestere cu circa 4%. Primii trei jucatori detin 81% din piata. Afla cat a subscris fiecare companie, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications!

Sursa: 1asig.ro

Share this:

Lasă un răspuns

Follow by Email
YouTube