De ce ar trebui să îți reînnoiești polița RCA, chiar dacă nu mergi cu mașina în această perioadă

În ultima vreme, se discută foarte mult de asigurările auto. Unii șoferi s-ar putea simți tentați să nu își reînnoiască polița RCA, deoarece poate că unii nu circula la fel de mult cu mașina în această perioadă, și să aștepte până la ridicarea acestor măsuri pentru a reface polița. Ceea ce este atât ilegal, cât și periculos pentru toți ceilalți participanți la trafic.

Dincolo de faptul că este absolut obligatorie, există mai multe aspecte de care șoferii trebuie să țină cont atunci când se gândesc la polița RCA. În acest context, comunitatea FII TREAZ LA VOLAN! a lansat un infografic prin care le readuce aminte șoferilor argumentele pentru care aceștia ar trebui să își mențină RCA chiar și în această perioadă, chiar dacă nu circulă la fel de mult cu autovehiculul – deși aglomerația din unele intersecții ale capitalei ne contrazice de multe ori.

  1. Poate apărea o urgență. Dacă apare o situație urgentă sau neașteptată și șoferul trebuie să plece cu mașina, nu va avea timp să reînnoiască polița.
  2. Dacă șoferul este implicat într-un accident și este vinovat, va plăti toate pagubele din buzunarul său. Dacă are de unde. Riscul este foarte mare chiar și pentru un drum scurt: dacă șoferul este implicat într-un accident produs din vina lui sau pentru care este găsit vinovat, va plăti din buzunar toate daunele produse. La acestea se adaugă și sancțiunile legale pentru lipsa asigurării RCA, chiar și dacă nu este el cel vinovat de producerea accidentului.
  3. Fără RCA, nu se poate face constat amiabil, chiar dacă șoferul nu este cel vinovat. Fără o poliță RCA, un constat amiabil nu poate fi completat. Așadar, persoana implicată este nevoită să se prezinte la Poliție, împreună cu celălalt șofer, chiar dacă este vorba de un accident ușor, soldat doar cu daune materiale, care nu este comis din vina sa.
  4. Poate fi sancționat. Atenție! Șoferii prinși fără RCA vor fi sancționați cu amendă, cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare.
  5. Legal, chiar dacă mașina stă în parcare, trebuie să aibă RCA. Sunt exemple multe de cazuri în care mașini parcate au luat foc și au produs daune bunurilor și chiar persoanelor din jur.

Despre FII TREAZ LA VOLAN!

FII TREAZ LA VOLAN! reprezintă o campanie națională de siguranță și prevenție rutieră lansată de APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor încă din anul 2016. Demersul are ca obiectiv creșterea siguranței rutiere și a gradului de informare a tuturor participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin încălcarea regulilor de circulație și indisciplină.

Ediția a V-a a campaniei se va desfășura în perioada iulie – septembrie 2020. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.roFacebook.com/treazlavolan si Instragram.com/treazlavolan.

Sursa: 1asig.ro

Share this:

Lasă un răspuns

Follow by Email
YouTube