Decontarea directă ar putea deveni obligatorie în curând. Soferii își vor putea repara mașina la propriul asigurător RCA
Legislația RCA este în plin proces de modificare, iar clauza de decontare directă, opțională în prezent, ar putea deveni obligatorie, astfel că, în caz de accident, șoferul nevinovat își va repara mașina la propriul asigurător RCA, aceștia recuperând prejudiciul ulterior de la asigurătorul celui vinovat.
Decontarea directă reprezintă serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, care se ofertează obligatoriu de către asigurător, iar achiziția acestuia este opțională de către asigurat, potrivit Legii 132/2017.
Surse din piață precizează că această clauză de decontare directă va deveni obligatorie pentru toate polițele RCA odată cu modificarea Legii RCA (132/2017), dezbătută încă de la începutul acestui an. Potrivit acestora, decontarea directă poate crește nivelul de încredere al consumatorilor în sistemul de asigurări, susținând astfel stabilitatea financiară a pieței, precum și loializarea consumatorilor prin prisma calității serviciilor primite de asigurat.
Și Nicu MARCU, Președintele ASF, a declarat la Digi24 că „Într-o perioadă imediat următoare se vă modifica legislația, astfel încât să dăm posibilitatea consumatorului să i se deconteze dauna de către societatea la care s-a asigurat. Și în momentul acesta are posibilitatea să opteze să-i fie decontată dauna de către asigurătorul la care a încheiat, dar asigurarea aceasta are costul mai mare. (…) Sigur, într-o perioadă scurtă vom modifica. Ideea este că trebuie să lucram la cauze și nu la efecte și cauzele se rezolvă numai prin reglarea acestui mod de decontare. Atâta timp cât eu cumpăr serviciul de calitate și cel la care m-am asigurat îmi decontează și dauna cred că problema cea mai mare a fost rezolvată”.
Însă, dacă clauza de decontare directa va fi inclusă obligatoriu în asigurarea de răspundere civilă – RCA, va trebui să vedem și cum se va aplica practic și, mai ales, cum se va derula întregul proces între companiile de asigurări. În acest sens va trebui creat un fond care va gestiona decontările directe din piață și ar fi complicat dacă nu vor adera toți asigurătorii la acesta. O altă problemă care poate pune presiune pe companii va fi modul de recuperare al regreselor în situația în care vor exista întârzieri și alte divergente. Și clienții vor trebui să decidă care opțiune este mai utilă pentru ei. Clauza este aplicată în mai multe țări din Europa, fiecare având propriile reglementări, dar în cele mai multe țări este opțională. Posibile exemple pentru România ar putea fi sistemele din Italia (obligatorie) sau Polonia (opțională).
De exemplu, în Italia decontarea directă RCA este obligatorie din februarie 2007. Ea este valabilă pentru accidentele în care sunt implicate două mașini înmatriculate în Italia (și în Republica San Marino sau în Vatican). Pot fi decontate direct: daune suferite de vehiculul asigurat, vătămări minore suferite de șofer (adică vătămări corporale cu handicap permanent care nu depășesc 9%), pagube asupra bunurilor transportate în vehicul și deținute de asigurat sau șofer. Clauza nu se aplică dacă în accident sunt implicate mai mult de 2 autovehicule, este implicat un vehicul neasigurat în mod regulat, un biciclist sau o proprietate imobiliară (o mașină lovește o locuință / un magazin – n.red.) și chiar un utilaj agricol. Totodată, compensarea directă este posibilă doar între asigurătorii care au aderat la Acordul dintre asigurători privind decontarea directă – CARD (Convenzione tra Assicuratori per îl Risarcimento Diretto). Companiile de asigurări RCA din Italia au aderat la CARD, însă nu toate companiile străine cu activitate în Italia au aderat la această convenție.
În Polonia, decontarea directă a fost implementată din 2015 și este opțională, dar utilizată frecvent. PIU (Polish Insurance Association) a fost însărcinată cu crearea unui sistem de decontare directă și efectuarea decontărilor între companiile de asigurări. La finalul lui 2019, decontarea directă era utilizată de opt companii de asigurări, părți ale Acordul DCS (Direct Claims Settlement). Până la sfârșitul anului 2019, 211.595 de daune au fost soluționate în acest sistem.
Șoferii români au plătit, în medie, 112 lei pe clauza ce le permite să își repare mașina la propriul asigurător RCA
În primul semestru al anului 2020, asigurătorii RCA, autorizați și supravegheați de ASF, au încheiat un număr de 108.455 de clauze de decontare directă, prima brută subscrisă aferentă acestora fiind de 10,96 milioane de lei, potrivit datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Astfel, a rezultat o primă medie anualizată de 112 lei, în creștere față de S1 2019, când prima medie a fost de 104 lei.
La data de 30 iunie 2020 era în vigoare un număr de 186.329 clauze de decontare directă.
Totodată, în primul semestru al anului 2020, asigurătorii RCA au plătit un număr de 3.066 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, în valoare totală de 23,97 milioane de lei, rezultând o daună medie plătită per dosar de 7.819 lei.
La data de 30.06.2020, în soldul rezervei de daună avizată erau înregistrate 1.348 dosare de daună, în valoare estimată de 9,72 milioane de lei.
Decontarea directă, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asiguratorii RCA a propriilor asigurați, a fost definită și implementată prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie – RCA. Modalitatea de decontare directă este prevăzută în Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.
Decontarea Directă este un serviciu care presupune ca reparația să fie plătită de către asigurătorul RCA al păgubitului, care își va recupera prejudiciul de la asigurătorul șoferului vinovat.
Achiziția serviciului este opțională pentru asigurat, iar asigurătorii RCA sunt obligați să o oferteze.
Opțiunea de decontare directă între asigurătorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
- accidentele auto se produc pe teritoriul României;
- vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
- prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
- ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- prejudiciile exclud vătămările corporale.
Decontarea directă nu afectează dreptul persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acțiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.
Piața de asigurări de răspundere civilă auto RCA a avansat cu circa 2% în primul semestru din 2020 față de perioada similară a anului trecut, la aproximativ 1,96 miliarde de lei. Totodată, prima medie RCA anualizată s-a majorat cu aproximativ 1% – la 622 lei, iar dauna medie a crescut cu 4% – la 8.609 lei. Găsiți AICI clasamentul jucătorilor!
Sursa: 1asig.ro