Incendiile au cauzat cele mai costisitoare daune plătite anul trecut de asigurători în baza polițelor de locuințe

Cele mai mari zece daune la locuințe achitate anul trecut de asiguratorii membrii UNSAR au însumat peste 4,6 mil. lei (972.000 euro), potrivit unei analize realizate de asociație pe baza datelor furnizate de companiile membre. Dintre acestea, primele 9 au fost provocate de incendii și ultima de inundații.

Cea mai mare daună achitată anul trecut în baza unei polițe facultative de locuință a fost în valoare de peste 782.000 lei (165.000 euro), fiind urmată de două daune în valoare de 590.600 lei (124.000 euro), respectiv 505.900 lei (106.700 euro). De altfel, cercetările sociologice realizate la solicitarea UNSAR arată că incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult pe români atunci când este vorba despre locuințele lor.

Casa este probabil cel mai important bun material al unei familii, iar repararea sau reconstruirea ei în urma unui incendiu, cutremur, inundații sau a altui eveniment neprevăzut poate genera o povară financiară uriașă, așa cum ilustrează valorile prezentate anterior”, au declarat reprezentanții UNSAR.

Riscurile care generează cele mai multe daune pe polițele de asigurare de locuințe sunt incendiul, alunecările de teren, inundațiile (atât fenomenele naturale, cât și cele cauzate de spargerea țevilor), furtunile și greutatea stratului de zăpadă – arată analizele UNSAR.

„România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește ponderea proprietarilor de locuințe, peste 96% dintre români având locuințe proprietate personală, potrivit celor mai recente statistici ale Eurostat. Acest lucru contrastează cu gradul de acoperire prin asigurare încă redus, chiar și în condițiile în care, pe lângă incendii, explozii sau alte riscuri individuale, există pericolul constant al unor catastrofe naturale cu impact pe scară largă. Astfel, acest context scoate în evidență importanța unei protecții financiare adecvate cu ajutorul unei asigurări specializate”, au mai precizat reprezentanții UNSAR.

În 2019, primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor de locuințe au urcat cu 6%, în timp ce despăgubirile brute plătite au crescut cu 47%, arată datele ASF. La sfârșitul anului trecut erau în vigoare 3,26 milioane de contracte de asigurare de locuințe, din care 1,73 milioane – asigurări obligatorii și 1,53 milioane – asigurări facultative. Comparativ cu sfârșitul anului 2018, numărul total de contracte de asigurare pentru locuințe a urcat cu 2,2%.

Sursa: Unsar.ro

Share this:

Lasă un răspuns

Follow by Email
YouTube