UNSAR a lansat un ghid de siguranță pe trotinetele electrice. 12 recomandări pentru o utilizare mai sigură a acestora!

În urma unui studiu privind accidentele în care au fost implicate trotinetele electrice, realizat de Institutul Vias, din Belgia, UNSAR – Uniunea Natională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a elaborat un scurt ghid de siguranță privind folosirea lor sub denumirea „În siguranță pe trotinetele electrice”.

Pe lângă purtarea echipamentelor corespunzătoare și asigurarea în trafic, avem și alte recomandări utile pentru utilizatorii trotinetelor electrice. Te invităm să vezi și care au fost rezultatele în urma acestui studiu.

12 recomandări pentru o utilizare mai sigură a trotinetelor electrice*

 1. Primele încercări de folosire se vor face mai întâi în zone fără trafic auto, precum un teren privat sau poligon.
 2. Purtați echipament de siguranță format din cască, mănuși, cotiere și genunchiere. Aceste echipamente, dacă sunt utilizate, pot preveni 60% din accidentele produse în timpul deplasării cu trotineta electrică.
 3. Nu circulați niciodată pe trotuar. Respectați regulile aplicabile bicicliștilor.
 4. Fiți vizibili, purtați echipament fluorescent, în special noaptea. Lampa de spate a trotinetelor electrice este foarte mică și greu vizibilă în anumite condiții. Purtați o vestă reflectorizantă sau un accesoriu cu lumină roșie intermitentă pentru a fi mai ușor de observat în trafic. Suplimentar, puteți folosi accesorii luminoase/ reflectorizante care se pot prinde de rucsac sau de haină, pentru o mai bună vizibilitate.
 5. Respectați viteza de maximum 25 de km/h, deoarece o viteză mai mare crește foarte mult riscul de accident. Persoanele sub 14 ani NU au voie să circule cu trotineta electrică pe drumurile publice.
 6. Casca de protecție este obligatorie sub 16 ani, atunci când vă deplasați pe partea carosabilă, dar recomandăm purtarea acesteia și dupa această vârstă.
 7. NU aveți voie să transportați pasageri pe trotinete electrice.
 8. Mențineti ambele mâini pe ghidon în timpul deplasării. Ridicarea unei mâini de pe ghidon, chiar și pentru câteva secunde, crește riscul producerii unui accident.
 9. Fiți în permanență atenți la drum. Cu roțile mici ale trotinetei, este mai dificil să evitați o groapă sau să treceți peste șinele de tramvai.
 10. Adoptați un comportament preventiv în trafic. Chiar dacă este ușor de manevrat, slalomul printre vehicule cu trotineta este periculos și poate exista riscul să nu fiți văzut de restul participanților la trafic.
 11. Anticipați frânarea cât mai mult posibil și fiți proactivi în trafic. Spre deosebire de biciclete, distanța de frânare va fi mai mare în cazul trotinetelor. În calitate de participant la trafic, puteți să încheiați o asigurare de răspundere civilă pentru prejudiciile cauzate unor terțe persoane.
 12. Utilizați trotineta în siguranță! Și nu uitați… o asigurare de răspundere civilă vă poate ajuta dacă sunteți cu trotineta și produceți, din vina voastră, un accident care cauzează daune altor persoane. Iar o poliță de accidente persoane, una de sănătate sau una de viață pot fi soluții bune în cazul în care vă accidentați și aveți nevoie de îngrijiri medicale.

*Conform unui studiu privind accidentele în care au fost implicate trotinetele electrice, elaborat de Institutul Vias, din Belgia, în colaborare cu serviciile de urgență din 5 spitale belgiene.

Găsiți aici Ghidul UNSAR „În siguranță pe trotinetele electrice„!

Iată câteva dintre rezultatele studiului condus de Institutul Vias:

– Numărul accidentărilor ajunge la 2 – 3 cazuri pe săptămână în unele zone mai frecventate de acest tip de vehicule, crescând în timpul condițiilor meteorologice favorabile (când vremea este frumoasă, crește și numărul trotinelor în trafic);

– Majoritatea accidentelor au implicat utilizatori de trotinetă electrică începători sau ocazionali, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea cuprinsă între 20 și 40 de ani;

– Niciunul dintre utilizatorii de trotinete care au ajuns la camera de urgență a spitalului nu purta cască de protecție în momentul accidentului, ceea ce a agravat foarte mult situația, cele mai frecvente leziuni fiind traumatismele craniene și fracturile maxilare;

– Spre deosebire de persoanele care utilizează trotineta electrică proprie, cei care le închiriază tind să subestimeze mai mult riscurile și să adopte un comportament mai riscant;

– Modificarea legislației rutiere ar putea contribui la evitarea unor situații periculoase prin câteva măsuri, precum: interzicerea conducerii trotinetelor electrice pe trotuare, impunerea utilizării căștii și echipamentului de protecție, respectiv a vestei fluorescente pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, creșterea gradului de conștientizare a riscurilor prin îmbunătățirea instruirii și educației utilizatorilor, precum și adaptarea infrastructurii la particularitățile trotinetelor electrice (roți mici, raport greutate / putere, etc.).

Sursa foto: UNSAR

Sursa: 1asig.ro

Share this:

Lasă un răspuns

Follow by Email
YouTube